cserko suli nev

Megyés játékok

A 2014-2015-ös tanév Megyés Játékainak időpontjai:

2014. október 18. szombat - Téma: Anyanyelvünk

2014. november 28. péntek - Téma: Természettudományok

2015. április 1. szerda - Téma: A mi tréfás kedvünk (külső helyszínekkel)

2015. május 30. szombat - Családi sportnap


A 2013-2014-es tanév Megyés Játékainak időpontjai:

2013. október 11. péntek - Téma: Minden, ami egészség!

2013. november 29. péntek - Téma: Szent István emlékév

2014. március 28. péntek - Téma: Helytörténet (külső helyszínekkel)

2014. május 31. szombat - Családi sportnap


2012. április 21. szombat - A Pilisszentkereszti Szurdok-völgyben jártunk

Gondoltunk egy merészet, és iskolánk megyés játékainak ezen fordulóját a pilisszentkereszti Szurdok-völgybe szerveztük. Rengeteg előkészület és háttérmunka előzte meg az április 21-i napot. Az ötlet, hogy a Szurdok-völgybe menjünk nem kevés akadályt állított elénk.
Hogyan juttatunk el 350 diákok, több, mint 40 kollégát, és több mint 40 szülőt a helyszínre? Az anyagi akadályok hárultak el legelőször, ugyanis egy pályázatnak köszönhetően megnyertünk a buszköltséget, és az Alapítvány is jelentős összeggel támogatta meg ezen tervünket.
Már csak a haditervet kellett összeállítani, ki melyik busszal, hánykor indul, és hánykor érkezik, onnan mikor indul tovább, milyen feladatok várják majd a gyerekeket egy-egy állomáson, hiszen nem egyszerűen egy kirándulást terveztünk, hanem az évek óta hagyományos Megyés játékok keretében szerettük volna eltölteni ezt a napot, melynek témája: a Duna-Ipoly Nemzeti Park volt.
Azt valljuk, hogy a természet szeretetét a természetben lehet leginkább elsajátíttatni a gyerekekkel, ezen túlmenően pedig rengeteg olyan új ismeret birtokába is jutnak, amit az iskolapadban ülve, tankönyvből megtanulva talán nehezebben tudnak a mindennapjaikba beépíteni, mint amikor vízmintát vehetnek a patakból, kezükben foghatják a faleveleket, melyről be kell azonosítaniuk, hogy melyik fáé lehet, és hosszan még sorolhatnánk a sort. Úgy gondoljuk – bár rengeteg munkával jár egy ilyen nap szervezése -, sokszorosan megtérül ez gyermekeinkben.
A Megyés játékok szabályai szerint iskolánk apraja-nagyja Magyarország 19 megyéjének neve szerint van csoportba osztva.
Ezen a napon minden “megyének” egy előre meghatározott útvonalon kellett haladnia, 11 állomás feladatait teljesítve. A kiinduló állomásokat az iskolában kellett teljesíteni, majd a csapatok buszra szálltak. Már az indulás is mókás volt, hiszen képzeljék csak el, amint 200 diák próbálja magát egyszerre 4 buszba bepréselni. A buszok a Szurdok-völgy aljáig szállították a gyerekeket, majd indultak vissza Budakalászra, hogy az ott maradt 150 gyermeket, jónéhány szülő és pedagógus kíséretében összeszedjék és a tett színhelyére szállítsák. A Szurdok-völgy aljából elindulva, elhagyva a mészégetőket, beérve a pilisszentkereszti tájházhoz, majd onnan továbbsétálva a Klastrom-romhoz különféle állomások különféle feladatait kellett megoldaniuk a csapatoknak. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a polgármester úr, az alpolgármester is egy-egy “megyéhez csatlakozva" végigkísérték a gyerekeket ezen a különleges Megyés Játékon.
Két anyuka hatalmas tálakkal érkezett ezen a reggelen és a még meleg pogácsákkal kápráztattak el bennünket. Több, mint 500 pogácsát sütöttek! Ezen kívül útravalót is készítettünk a gyerekeknek, melyet a Szurok-völgy aljában pakoltunk a hátizsákjaikba.
A gyerekek kivétel nélkül komolyan vették a feladatokat, aktívak, együttműködőek, és ami egy ilyen rendezvény esetén nagyon fontos, végig fegyelmezettek voltak.
Mind a szülők, mind a gyerekek jelezték felénk, hogy a jövőben is szeretnének hasonló rendezvényeken részt venni.
A legjobban teljesítő megye a Polgármesteri Hivatal támogatásával egy napot tölthet a Szemlőhegyi-barlangban.


Ahogyan egy résztvevő szülő látta a Szurdokbéli Megyés játékokat:

"Milyen kellemetlen, amikor a szokásos szombati "addig alszom amíg akarok" napon korábban van ébresztő, mint hétköznap...és milyen furcsa, hogy este még a két fiamat altattam el, de reggelre Nógrád megyét és Győr-Moson-Sopron megyét ébresztettem. Már a szendvicsek elkészítésénél érződött némi vetélkedés, de végül is sikerült minden szendvicsbe ugyanolyan vastagon kenni a kenőmájast. Aztán gyerekméretre igazítottuk (levágtuk az ujját és az alját) a maxi size IKEÁs esőkabátokat - hiába, mindig az utolsó pillanatban derül ki, hogy kinőttünk biza mindent.
Én még morogtam kicsit, mert reggel azt kell, de igazából csak izgultam a túra/akadályverseny/megyés játék miatt, hiszen én voltam az egyik SZÜLŐ, aki kíséri a gyerekeket a Pilisszentkereszten található Szurdokvölgybe. Mivel utoljára akkor vettem részt ilyen rendezvényen, amikor kisdobosként paprikáskrumpli-főzés ígéretével végigcsalogattak a fél Somogyi-dombság összes marhalegelőjén, ahol danolászni kellett persze jobbnál jobb dalokat, kíváncsian vártam az eseményt.

Ami feltűnt, amikor beértünk az iskolába, hogy mindenki tudta a dolgát. Kinek hol a gyülekező, menetlevelek a kézben...megyevezetők a helyzet magaslatán. Amikor ránéztem a menetlevélre, még az állam is leesett, mert ezen bizony percekre lebontva egy komoly beosztás látszott, de ebben a pillanatban már össze is jött Győr-Moson-Sopron megye és hajrá!!!

Kellett egypár bemelegítő perc ráhangolódni, de a második állomáson már mindenki aktivizálta magát. És majdnem mindenki a feladatok megoldásában, aki meg nem, azt a megyevezető jól megkérte erre. Na onnantól kisangyalokkal dolgoztunk.
Mivel én az összes ajánlott irodalmat elolvastam, nem izgultam azon, hogy majd lesz olyan kérdés amire nem tudok válaszolni...magával ragadott néhány feladat és helyszín, nehéz volt nem bekiabálni, hogy zöldike! meg: mészégető kemencék! Van amikor nem is sikerült megállni.

A feladatok közül, kezdve a Duna és mellékfolyóitól népdal körítéssel, a tornatermes erdei növény/állat vagyok-on keresztül, mindegyik tetszett. Szerettem, hogy az állomásokat a térkép alapján nekünk kellett keresgélni, és az állomások között is figyeltünk merre járunk, hiszen a kezünkben levő fényképeken szereplő dolgokat csak úgy tudtuk helyesen bejelölni a térképen. Nagy volt az izgalom, mert sok állomáson a maximum pontot sikerült megszerezni. Ahogy haladtunk előre az időben és az ösvényen, egyre inkább rázódott össze a csapat a nyerés reményétől fűtve. A környezet varázslatos hatása is érződött, szóltak egymásnak a gyerekek, hogy csendesebben, ne szemetelj, ide lépjetek itt nem csúszik...mi kell még, ahhoz hogy büszkék legyenek rájuk a tanítóik és a szüleik? Kitűnő bizonyítvány? Ugyan. Ez.

Pont jókor érkeztünk a tájházhoz, ahol a botladozni kezdő, fáradó lábakba új erő költözött egypár madárlátta pogácsától. Ez láthatóan ismét feldobta a hangulatot, az időzítés nem is sikerülhetett volna jobban. Talán ha még egy szakajtó pogácsa...de ne legyek telhetetlen. Az ilyen finom pogácsából sosem elég. Szükség is volt az energiára, mert a legnehezebb, mindent eldöntő feladatok a végére maradtak. Hiába, egy ilyen versenyen nemcsak a tudás, hanem a kitartás is számít...

Mindenkit buzdítanék rá, hogy ha van ideje, ne habozzon az iskolai túrákon, rendezvényeken részt venni. Nemcsak a saját gyermekét láthatja és tapasztalhatja meg egy más közegben, hanem közvetlen tapasztalatokat gyűjthet az iskolai közösségről, és az azt formáló segítő kezek munkájáról. Érdemes egymás nézőpontját közelebbről is megismerni...akár úgy, hogy röplabdázunk egy jót a verseny végeztével. Egészségünkre!"


Előzetes feladatok voltak:

1) Tájékozódás

Ahhoz, hogy a megyés játékok ezen fordulóján minél jobban szerepeljetek, figyelmetekbe szeretnénk néhány oldalt ajánlani, aminek az áttanulmányozásával sok-sok pontot szerezhettek csapatotoknak. Kellemes olvasgatást, jó felkészülést kívánunk!
Ajánlott oldalak a pilisszentkereszti Szurdok-völgyről, a Klastrom-romról és a mészégetésről:

          Szurdok-völgy >>>

          Pilisszentkereszti Szurdok >>>

          Pilisszentkereszt >>>

          Pilisszentkereszti kolostor rom >>>

          Pilisszentkereszt - Klastromkert >>>

          Pilisszentkereszt >>>

          Régi erdei mesterségek a Pilisben >>>


2) Tabló készítése
Készítsetek A2-es méretű tablót a Duna-Ipoly Nemzeti Parkról!


3) Megyénként állítsatok össze egy olyan elsősegélycsomagot, amit nem árt, ha egy túrázó magával visz kirándulások alkalmával. Ezt a csomagot hozzátok is magatokkal!